Tampereen Ajopelit Oy:n tarina

Tampereen Ajopelit Oy on 30 vuotta samalla nimellä ja Y-tunnuksella toiminut perheyritys. Löydät yhteystietomme täältä.

Yrityksen historia yrittäjä Juha Ronnun kertomana:

1990-LUKU: KIPINÄ AUTOKAUPPAAN

Ostin ensimmäisen auton kaupalliseen käyttöön vuoden 1990 alussa, kaksi viikkoa ennen pankkilakon alkua. Kyseessä oli vuonna 1986 rekisteröity Fiat Croma. Olin sattunut kuulemaan, kun puolituttu kauppias kauppasi toiselle kauppiaalle kyseistä autoa ja kuulin hinnankin. olin seurannut autojen hintoja sen verran, että hinta haiskahti halvalta. No, siitä sitten pankkiin, 50 000 markan kulutusluotto peliin ja loput 2000 markkaa jostain kasaan. Nokka kohti Helsinkiä autonostoon ja siitä se sitten lähti.

Olin tuohon aikaan pankissa töissä ja pankkilakon alkaessa helmikuussa 1990 oli aikaa syventyä autokauppaan. Kuten tavallista, kävi hirmuinen aloittelijan tuuri ja löysin käteisostajan autolle. Olen myynyt vuosikymmenten varrella useita autoja tälle ensimmäiselle asiakkaalle ja hauskaa on, että hän poikkeaa edelleen silloin tällöin kahvilla muistelemassa menneitä ja parantamassa maailmaa.

Tämä ensimmäinen kauppa meni niin kivasti, että meinasin irtisanoa itseni pankista samantien ja alkaa heti päätoimiseksi autokauppiaaksi. Onneksi pistin jäitä hattuun ja jatkoin toiminimellä sivutoimista autokauppaa, sillä seuraavilla kaupoilla tulikin sen verran ”takavoittoa”, että lainarahat hupenivat vauhdilla. Oppirahat tuli maksettua heti, tai ainakin luulin niin.

VUONNA 1991 ALKAA TAPAHTUA

Jossain vaiheessa harrastus alkoi haitata ”oikeata” työntekoa siinä määrin, että oli tehtävä ratkaisu jatkaako pankkialalla vai alkaako yrittäjäksi. Vuosi oli tällöin -93 ja lama syvimmillään. Ajattelin, että jos nyt pärjää yrittäjänä niin pärjää milloin vaan. Pankkialan tuntemuksesta on ollut paljon hyötyä matkan varrella, varsinkin alussa, rahathan loppuivat nimittäin heti. Ei muuta kun ammattilaisen otteella täytetty uusi lainahakemus vetämään ja entisen esimiehen puheille. Aika moneen lainapaperiin on saanut vaimokin nimensä laittaa matkan varrella… Rakkaudesta lajiin on yhdessä painettu eteenpäin.

Tampereen Ajopelit Oy:n perustin 1994 ja samalla Y-tunnuksella mennään edelleen. Rahattomalle kauppiaalle 90-luvun lama ei ollut ollenkaan huonoa aikaa. Kauppa kävi hyvin ”halpureilla”, kun harvalla oli varaa kalliimpaan. Homma oli alusta asti tavoitteellista ja vuonna 1999 saimme Suzuki-autojen merkkiedustuksen.

AJOPELEISTÄ PERHEFIRMA VUONNA 2000

Vaimoni Sari tuli hoitamaan firman paperiruljanssia toukokuussa 2000. Sarin panos yrityksen pärjäämisessä on ollut firman elinehto. Yhdessä on isot päätökset tehty, välillä riskejä kaihtamatta, ja vaikka välillä on menty metsään, keskimäärin on onnistuttu hyvin.

Suzukit tekivät hyvin kauppansa, ja olimme joka vuosi kolmen kärjessä Suomen jälleenmyyjätilastoissaa. Oma tekemisen vapaus kuitenkin puuttui enevässä määrin, ja irtisanoin edustuksen vuonna 2006. Siitä lähtien keskityimme käytettyjen henkilöautojen kauppaan.

Tytär Heli on tehnyt verrattain pitkän, mutta rikkonaisen uran Ajopeleissä. Ensimmäisen kerran Heli tuli Ajopeleille 10-vuotiaana kesällä 2002 hoitamaan perheen samojedinpentua Pyryä. Pyryn jäädessä firmaan asiakkaita ilahduttamaan aina vuoteen 2013 saakka, Heli käväisi kesinä 2007 ja 2008 fiksaamassa autoja.

Lopulta elokuussa 2018 Helikin liittyi remmiin vakituisesti. Helin markkinointitausta mahdollisti somen käyttöönoton, ja firman ilmettä alettiin nykyaikaistaa. Muutaman vuoden aikana Helistä on muotoutunut firman jokapaikanhöylä. Heli tuuraa tarvittaessa Saria, hoitaa myyntiä itsenäisesti ja vastaa markkinoinnista. Kolmeen pekkaan mietitään isot linjat, minkä jälkeen kukin hoitaa oman tonttinsa mallikkaasti.

2019 – NYKYISEN TOIMINTAMALLIN MUODOSTUMINEN

Henkilöautokauppa on muuttunut sen verran paljon, että jossain vaiheessa tuli mieleen, että tämän ikäinen äijä voisi vielä kokeilla muunkinlaista tapaa tehdä autokauppaa. Kun pohdin vaihtoehtoja, ensimmäisenä tulivat mieleen suuren suosion saaneet retkeilyautot, pakettiautot ja oman harrastuksen kautta kirsikkana kakun päällä hevosautot.

Niin kuin tapana on ollut, ryhdyttiin heti tuumasta toimeen. Aloimme keväällä 2019 kehittelemään uutta toimintamallia. Ostimme ensimmäiset retkeilyautoaihiot Saksasta ja veimme ne rakennettaviksi Carsportille ja Alhamolle, kympikin ylöjärveläisiä yrityksiä vuosikymmenten kokemuksella.

Samana keväänä oltiin Hankasalmen paikallisraveissa katsomassa kimppahevostamme Aron Viimaa. Näin hevosauton, jonka laatu kiinnitti huomioni. Selvittelin vähän taustoja ja otin yhteyttä tehtaalle.

Alkukesästä 2019 haimme ensimmäiset kaksi autoa Helin kanssa Suomeen, ja oman HorseTrax-hevosautobrändimme tarina alkoi. Vuoden 2019 loppuun mennessä henkilöautovarasto oli myyty pois. Olemme siitä lähtien keskittyneet pääosin hevosautoihin ja retkeilyautoihin.

Vuonna 2022 aloitimme tehdasuusien Ameline-hevosautojen virallisena maahantuojana. Idea uudesta tuotteesta tuli, kun etsimme markkinoilta hevosautoa, jossa olisi tilat viidelle hengelle ja kahdelle hevoselle, kuitenkaan kantavuudesta tinkimättä. HorseTraxilta ei valitettavasti tällaista vaihtoehtoa löytynyt.

Ameline-mallistoon kuuluu sekä B-kortillisia että C1 -kortillisia 2-hevosen autoja. Nyt voimme ylpeänä esitellä todella kattavan HorseTrax- ja Ameline-hevosautomalliston. Meiltä löydät Suomen monipuolisimman varaston erilaisia hevosautoja.

Tiimimme on kokonaisuudessaan yrittäjä Juha Rontu, vaimo Sari Rontu ja tytär Heli Rontu. Viimeisimpänä perheen ulkopuolisena vahvistuksena porukkaamme liittyi Silvaksen Tero, todellinen hevosalan monitoimimies. Teron tehtäviin kuuluu hevosautojen ja -trailereiden osto ja myynti.

Uskallan väittää, ettei yhdelläkään hevosautokauppiaalla Suomessa ole yli 100 vuoden käytännön kokemusta hevoshommista niin kuin meillä Teron kanssa on.

Ostatte tai myytte, kannattaa olla yhteyksissä. Meillä kauppa onnistuu!

Juha Rontu

Tutustu tiimiimme

Juha / yrittäjä, osto ja myynti:

Juha / yrittäjä, osto ja myynti:

Ajatus on välillä niin lennokasta, että muiden on vaikea pysyä mukana. Loppuun asti ajattelussa en ole parhaimmillani, pikkutarkassa näpräämisessä ei kestä hermo. Tykkään suunnitella vähän laajemmassa mittakaavassa. Vakiasiakkaita on paljon eli kaippa joskus on jotain tullut tehtyä oikein? Tapasinhan meidän myyjän Teronkin ensimmäisen kerran autokaupoilla. Myytyjä ajopelejä on kauppiasuran ajalta lähemmäs kymmenentuhatta.

Raviurheilua voisi sanoa sukuviaksi, sillä sen parissa puuhailen jo kolmannessa sukupolvessa. Perheen yhteinen aika, kunnon kävelylenkit ja hiihto ovat lähellä sydäntä. Teiskon “mörköperällä” olevan mökin lisäksi uutena tautina on Lapin hulluus. Luonto, hiljaisuus ja hevoset - niiden avulla hermosto lepää.

Sari / taloushallinto:

Sari / taloushallinto:

“Jokaisen menestyneen miehen takana on väsynyt nainen”. Näin on lukenut jääkaapin ovessa jo lasten ollessa pieniä. Yli 20 vuotta puolison firmassa talousvastaavana ei ehkä olisi jokaisen valinta, mutta meille juuri oikea. Mies on oppinut itsekin, että joskus on istuttava alas ja kuunneltava “järjen ääntä”.. Tylsää hetkeä odotellessa, vielä ei ole näkyvissä.

Lasten lähestyessä iältään kolmeakymppiä, löytyi aikaa omille harrastuksille ja koirarakkauden lisäksi kauan kadoksissa ollut viherpeukalo pääsi valloilleen. Parasta on hoitaa mökin tonttia ensimmäisen “lapsenlapsen” Sulo-corgin kanssa ja hemmotella perhettä hyvällä ruoalla.

Heli / myynti ja markkinointi:

Heli / myynti ja markkinointi:

Perheyrityksessä parasta? Perheen kanssa työskentely. Hankalinta? Perheen kanssa työskentely. Välillä hirvittää äidin puolesta, kun isän kanssa tulee keskusteltua asiat läpi turhankin voimakkailla äänenpainoilla. Onneksi äijä ymmärtää luottaa, jos jotain päätöstäni esim. somen suhteen en jaksa selittää. Eläimet ovat sen verran lähellä sydäntä, että hevosautoja myydessä pitää muistuttaa itseään myös ihmisten viihtyvyyden tärkeydestä eikä vain hevosten.

Koti on löytynyt Englannista, Irlannista ja Australiasta, mutta tamperelaisuus on lujassa. Rakkautta on kaikkia eläimiä kohtaan, mutta etenkin siskon corgi Sulo, oman kodin vallanneet maatiaiskissat Hosuli ja Sosuli sekä hoitohepparavurit Villikuti, Taraori ja Volvori ovat rakkaita.

Tero / myynti:

Tero / myynti:

Moni kutsuu hevosalan monitoimimieheksi, mutta omasta pihapiiristä löytyy muutakin kuin hevosia: yhteensä 20 kotieläintä pitää kiireisenä. Juhan tavoin uskon rentoon kivaan meininkiin. Elämä otetaan sen verran vakavasti mitä pakko on, mutta turha stressi on kirjaimellisesti turhaa. Raviurheilun tunnen niin kisaajan, valmentajan kuin tarvikemyyjän näkökulmasta.

Vapaa-aika painottuu jätkien kiekkoharrastukseen, kanansiipiin ja lepoon. Hyvää tasapainoa työhön tuovat myös somehaasteet. Mitä typerämpi haaste, sen hauskempi lopputulos.